Ένα εκπαιδευτικό «ταξίδι» στο κόσμο του κρασιού

Ενημερωτικά σεμινάρια οινογνωσίας, γευστικές δοκιμές αλλά και οινικά «ταξίδια» σε ελληνικούς αμπελώνες «πρωταγωνίστησαν» στο ενδιαφέρον πρόγραμμα των Oenotelia Seminars.

Η Oenotelia 2019 πέρα από τη ευρεία γκάμα ετικετών που είχε να παρουσιάσει τόσο στα περίπτερα των εκθετών της όσο και στην πλατεία Γευσιγνωσίας, περιελάβανε κι ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα ενημερωτικών σεμιναρίων, χρήσιμων συμβουλών και νέων ιδεών που έφεραν εις πέρας εξειδικευμένοι οινολόγοι και sommelier. Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Hall1 που φιλοξένησε τις ομιλίες ήταν σε όλη την διάρκεια του τριημέρου γεμάτη από επισκέπτες με δίψα για γνώση κι ενημέρωση γύρω από μία ευρεία γκάμα θεμάτων όπως η βελτίωση μιας επιχείρησης, ο οινοτουρισμός, η γευσιγνωσία κ.α.

oenotelia - Ένα εκπαιδευτικό «ταξίδι» στο κόσμο του κρασιού - %ce%bd%ce%ad%ce%b1

Βασικές αρχές γευσιγνωσίας & ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιμές

Αναλυτικότερα, η Δέσποινα Μοσχάκη «μαγνήτισε» το ενδιαφέρον του κοινού μιλώντας για τις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας. Επίσης, σε μία άλλη εισήγηση της ανάπτυξε το ζήτημα των κρασιών βιολογικής καλλιέργειας, πραγματοποιώντας παρουσίαση και γευστική δοκιμή των εν λόγω οίνων καθώς και της ποικιλίας Μαλαγουζιάς ενώ ολοκλήρωσε με την ομιλία της για την ποικιλία Σαββατιανό.

Ο Σπύρος Τριανταφύλλου (Vins oenotourism events) σε δύο άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες στάθηκε στη σημασία και τις προοπτικές του οινοτουρισμού στην Ελλάδα ενώ ο Basil J. Janavaras (President και CEO της JANAVARAS ENTERPRISES LLC) προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου παρουσιάζοντας τα κριτήρια επιλογής κρασιών στις Η.Π.Α.
Ο οινοχόος, Άρης Σκλαβενίτης σε παρουσιάσεις που πραγματοποίησε και τις τρείς ημέρες της έκθεσης, ανέλυσε τις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας ενώ παράλληλα εμπλούτισε τις γνώσεις των επαγγελματιών που τα παρακολουθήσαν με κάποια έξτρα tips για σωστό και ολοκληρωμένο wine pairing. Επίσης, μέσα από τις ομιλίες του έδωσε συμβουλές για τη σωστή δημιουργίας λίστας κρασιών σε χώρους διασκέδασης και εστίασης, αποκάλυψε τα μυστικά της τυφλής γευσιγνωσίας, αναλύοντας τις βασικές αρχές και τη μεθοδολογία της. Οι εισηγήσεις του ολοκληρώθηκαν με αυτή για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ρετσίνας.

Τα βασικότερα στοιχεία της γευσιγνωσίας ανέλαβε να αναλύσει ο Φώτης Σταθόπουλος ο οποίος πραγματοποίησε και γευστική δοκιμή του Αγιωργίτικου κρασιού. Ο ίδιος ολοκλήρωσε τον κύκλο των εισηγήσεων του με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του για το Σαββατιανό αλλά και τις συμβουλές του για τη σωστή δημιουργία λίστας κρασιών σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.